Tacirler Yatırım – Teknik Analiz Bülteni / 16.06.2025
Günaydın. İran – İsrail gerilimi devam ederken, küresel piyasalar yeni haftaya dengeli bir başlangıç yapıyor. ABD vadelileri pozitif, Avrupa vadelileri negatif, Asya borsaları ise karışık bir görünüm sergiliyor. Borsa İstanbul’da Cuma günü 9000’e kadar gerileme ile güne başlanmasına karşın, kapanış 9300’ün hemen üzerinde gerçekleşti. Bu sabah dengeli, ancak tepki arayışında bir açılış bekliyoruz. 9400 – 9500 bandı ilk direnç aralığı olarak izlenebilir, destekler ise 9150 ve 9060 seviyeleri. Ortadoğu odaklı haber akışı bu dönemde yüksek volatilite yaratacağından gün içi gelişmeler izlenmeli. Haftanın devamında ek olarak Fed ve PPK toplantıları takip edilecek. Fed’den faiz değişikliği beklemiyoruz. PPK’dan ise, %46 olan politika faizinde (haftalık repo ihale faiz oranında) değil, ancak %49 olan faiz koridoru üst bandında (gecelik borç verme faiz oranında) 150 baz puan indirim bekliyoruz. TCMB ağırlıklı ortalama faiz oranı (AOFM) geçtiğimiz bir haftada %49’a yakın seviyelerden %46’ya kadar 300 baz puan geriledi. Ortadoğu’da görünümün sakinleşmesi halinde, XBANK Bankacılık Endeksi kapsamındaki bankalar bu duruma belirgin pozitif tepkiler verebilir. Türkiye 5 yıl vadeli CDS primleri ise güne 304 baz puandan başlıyor. Buradaki artışın ağırlıklı olarak küresel risklerden kaynaklandığını, içsel etkenlerin sınırlı olduğunu düşünüyoruz. Jeopolitik risk algısının yatışması ile CDS’ler yeniden 300 baz puan altına gerileyecektir.
BIST 100 Teknik Analiz
İndikatör Yorum
Momentum (trendin ivmesini gösterir): Momentum göstergesi sert düşüşün etkisiyle önceki yüksek seviyelerinden geri çekildi. Kısa vadede alım yönlü ivmenin zayıfladığı görülüyor. Ancak bu düşüşe rağmen gün içi toparlanma sinyali, tamamen negatif bir tablo oluşmadığını gösteriyor. İzlenmeli.
RSI (trendin gücünü gösterir): RSI 50 seviyesinin altına inerek alım yönlü ilginin azaldığını işaret ediyor. Bu, teknik olarak güç kaybına işaret etse de gün içi tepki dikkate alındığında RSI’da tekrar toparlanma ihtimali mevcut. İzlenmeli.
MACD (orta vadeli trend göstergesi): Orta vadeli görünümde teknik bozulma sinyali oluşmuş durumda. Negatif.
Hareketli Ortalamalar: Fiyat, yeniden hem 200 hem de 90 günlük ortalamaların altına sarkmış durumda. Kısa vadeli ortalamalar da yukarı yönlü momentumunu koruyamıyor. Kritik direnç seviyelerinden yaşanan geri dönüş, teknik olarak görünümün bozulduğunu gösteriyor. Negatif.
Hacim: Hacimdeki kademeli artış görünümü olumlu olsa da olumlu değerlendirilmemeli. Hacmin yönü izlenmeli.
VIOP 30 Teknik Analiz
Haziran ayı VIOP 30 endeks kontratı, geçtiğimiz işlem gününde 10.415 puan seviyesinden günlük kapanış gerçekleştirdi. Bugün yukarı yönlü hareketlerde ilk olarak 10.500 ve ardından 10.600 puan seviyelerini takip edeceğiz. Aşağı yönlü olası hareketlerde 10.300 puan seviyesi ilk destek noktamızı oluştururken, ana desteğimiz 10.200 puan seviyesi.